Case study

Bourne View, Allington

Bourne View, Allington

24 x New Homes and a Village Hall

Following our client's acquisition of a site with an outline planning permission for 24 new dwellings and a village hall, Charter House Planning were approached to improve upon the existing scheme and submit the detailed Reserved Matters application in order to maximise the value of the site and allow development to commence on site.

The site presented many constraints including flooding, archaeology, biodiversity and ecology, which all had to be overcome to ensure that the development was found to be acceptable by Wiltshire Council. A key concern for the Planning Officers at Wiltshire Council was that the development would not ‘harden’ the edge of the land, as it is in a sensitive area of countryside and can be viewed from a Grade II Listed Building and Conservation Area. Therefore, the design of the development ensured that the development site maintained a soft, vegetated edge through the landscaping design. A further issue that had to be overcome was flooding as the River Bourne bounds the southern boundary of the site, which is within Flood Zones 2 and 3. To counter this risk, Charter House Planning instructed external engineers to design a flood compensation scheme and detailed drainage strategy.

CHP was also responsible for the appointment, management and coordination of various other consultants, ranging from Ecologists and Arboriculturalists to Lighting Designers, Acoustic Engineers and Architect. Our team ensured that all of the required reports were prepared on time for the submission of the Reserved Matters application and met the requirements of the consultees at Wiltshire Council.