Case study

Beaminster, Dorset

Beaminster, Dorset

Conversion of Redundant Outbuilding in Dorset

CHP were asked by our client how they could best maximise the value of this redundant but attractive stone outhouse in Beaminster, Dorset. The building is located within the town’s Conservation Area, with several Listed Buildings in the vicinity, but our team put together a proposals for its sensitive conversion to a compact 2 bedroom home.

Our proposals for the conversion included the addition of a contemporary single storey extension, connected to the older building by a glass entrance lobby to provide a light and spacious living space. The new extension was sensitively placed so that it worked with the mature and important Persian Ironwood tree on the site.

Our team faced objections from the Council on the grounds of the plot size not being in-keeping with those of surrounding properties. However, by carrying out a detailed survey of the surrounding plot sizes, and ratio of built footprint to outdoor amenity space, we were able to successfully argue that the proposals were acceptable. Indeed, by frontloading the process through a detailed Pre-application discussion with the Council’s Planning and Conservation Officers, and conversations with the adjacent neighbours and Town Council, our team was able to ensure that the proposals breezed through the full application process.

The conversion is currently underway and we very much look forward to seeing the finished result!