Case study

Alderholt, Dorset

Alderholt, Dorset

New Home, Dorset

Following an unsuccessful planning application and dismissed appeal for the demolition of the detached garage on this plot and its replacement with a new home, CHP were asked to realise additional value from the land for our client. Following the dismissed appeal, our client’s hopes for a successful residential scheme on the site were fairly low, but our team took a fresh approach, identifying that the retention and change of use of the existing garage was likely to overcome many of the Planning Authority’s objections. All that remained was some clever design to ensure the finished product would look great and achieve a sufficient financial return.

Full height, powder coated aluminium windows were proposed to give the new home a contemporary feel, and a new rear extension with bi-fold doors opening onto the garden beyond allowed the living area in this small home to feel light and spacious.

The full planning application faced objections from neighbours and the Town Council, citing the Planning Inspector’s early decision. However, we were able to explain to the Case Officer how this application differed from, and addressed the issues relating to the previous application, keeping him on-side and recommending approval. The application was heard at the East Dorset District Council Planning Committee where our team again argued in favour of the proposals. Councillors voted unanimously to approve the application.

Our team later discharged the pre-commencement planning conditions and the new home is now under construction, with completion hoped within the next few months.